| | | |  
Interview oud ontmoet nieuw

Laatste artikelen

Bijzondere gebeurtenissen


WWW ARENDSKERKE.NL
Uit de Score - januari 2012

Jan Loopik draagt de voorzittershamer over aan Edwin de Kok
door: Pieter Adema

Na 16 jaar voorzitter van vv Arendskerke te zijn geweest vond Jan Loopik het welletjes. Op 3 okbtober 2011 droeg hij formeel de voorzittershamer over aan Edwin de Kok. Wat gaat er nu veranderen? En welke lessen wilde Jan, als doorgewinterde voorzitter, graag overdragen aan Edwin, die de frisse wind in ons bestuur door zijn haren voelt waaien. Wij zochten hen op.

Is de rol als voorzitter door de jaren heen veranderd?

Jan. Het overal bovenop zitten is in mijn ogen de belangrijkste taak van een voorzitter en dat zal ook zo blijven. De PR bij onze club stelt natuurlijk niet zoveel voor, maar je moet proberen zoveel mogelijk overal bij te zijn. Op de zaken die er spelen en die je ziet gebeuren moet je vervolgens goed inspelen. Daarnaast is teamwork altijd erg belangrijk, als voorzitter ben je de spil in het web van de vereniging.

Edwin. Ik denk inderdaad ook dat het de belangrijkste taak is van een voorzitter om midden in de vereniging te blijven staan. Als je er te veel boven of buiten staat weet je niet wat er speelt in de vereniging. En dat komt de club niet ten goede. Ik denk dat we met het huidige bestuur op dit gebied goed inspelen op de toekomst. We hebben een goede mix van oudere en jongere bestuursleden (vorig jaar september werden Pascal Baijens, Henry van Gilst en Edwin de Kok lid van het hoofbestuur, red.).

Wat moet een voorzitter van VV Arendskerke goed kunnen?
Jan. We zijn een hechte club met over het algemeen genoeg vrijwilligers. Al zie je wel dat het terugloopt. Je merkt dat het animo voor de functies in commissies en dergelijke toch wat terug loopt. Dit is iets wat je in de hele maatschappij terug ziet, mensen hebben het drukker tegenwoordig en de opgave om als vrijwilliger te werken is daarom groter dan vroeger. Om mensen hier warm voor te houden is wel een lastige taak voor een voorzitter.

Edwin. Als je kijkt naar andere verenigingen merk ik dat wij er als vereniging nog wel goed op staan. Bij andere clubs bestaat er nog minder bereidheid om vrijwilligerswerk te doen. Al is het wel iets waar we nu alert op moeten zijn. Het zou doodzonde zijn als wij door te weinig vrijwilligers bepaalde activiteiten niet meer zouden kunnen uitvoeren. We moeten altijd voorkomen dat er bijvoorbeeld teams in de problemen komen door een tekort aan leiders. Hebben we het over onderhoud van ons sportpark dan kan dit op een andere manier worden georganiseerd, maar de dagelijkse zaken moeten we altijd geregeld hebben.

Jan. Ik vind het verder moeilijk om te zeggen van toen heb ik dit meegemaakt dus als jij zoiets ziet moet je dit en dat doen. Zo werkt het ook niet. We hebben de afspraak gemaakt dat Edwin mij altijd kan bellen en op die manier hoop ik ook dat mijn ervaring niet verloren gaat. Edwin heeft daarnaast een vertrouwd en ervaren team om zich heen, dat is ook erg belangrijk natuurlijk.

Edwin. Het is prettig om de kennis die in onze vereniging zit altijd te kunnen aanwenden. Dat is gewoon een goede buffer. Jan is ook een echte clubman die voor ons klaar wil blijven staan. Het is toch ook super dat hij als het nodig is als verzorger wil opdraven.

Jan, wat zou je Edwin als nieuwe voorzitter graag mee willen geven?
Jan. Ik wens Edwin toe dat hij met onze club de weg naar boven mag inzetten. Dat hij mee mag gaan maken waar ik instapte 16 jaar geleden. Tijdens mijn voorzitterschap zijn we helaas ook tweemaal gedegradeerd. Ik hoop dat de promotie vorig jaar een teken is dat we weer omhoog durven kijken. En dat maakt het voor een voorzitter ook leuker. De ambiance voor de spelers op het veld is leuker als we succes hebben, en voor een bestuurder is het dan natuurlijk ook leuker in de bestuurskamer. Want dan is de club toch wat vaker en positiever in het nieuws.

Edwin. Wat ik wel wil benadrukken is dat wij een gezelligheidsvereniging zijn en dat we dat moeten bewaken. Dat zie ik ook als mijn taak als voorzitter. We moeten geen eerste klas willen spelen. We moeten een ambitie hebben die past bij onze vereniging. Zo heeft een club als Vlissingen minder jeugd dan wij, maar ze spelen wel eerste klas. Ik vind dat niet gezond. Laatst ben ik met Pascal Baijens naar een KNVB congres geweest dat ging over de ambities van amateurverenigingen. Dat was erg interessant. Het onderwerp was toen dat niet elke vereniging Topklasse moet willen spelen. Ik vind dat voor het voor ons belangrijk is dat het gat tussen het eerste en de tweede selectie kleiner word. De kwaliteit van de nummer 1 t/m 11 uit de selectie wordt bepaald door de kwaliteit van nummer 12 t/m 18. Daar zie je ons zwakke punt terug. We hebben een smalle selectie bij schorsingen en blessures.

Edwin is de geschikte opvolger?
Jan. Jazeker! Het was voor mij erg belangrijk om een goede kandidaat te hebben om het voorzitterschap aan over te dragen. Edwin is iemand die deze rol serieus en met veel plezier vervult. Ik heb hem bij een aantal vergaderingen zien acteren en ik weet zeker dat hij een prima voorzitter is voor onze club.

Edwin. Dat zijn mooie woorden van een voorzitter met 16 jaar ervaring bij onze club. Mensen vragen mij vaak, wat ga je veranderen? Mijn vaste antwoord is dan, wat goed is hoef je niet te veranderen. Er waait een nieuwe wind maar dat wil niet zeggen dat we alles om gaan gooien. We zijn een vriendenvereniging. Dat is ook niet voor niks door de jaren heen zo gegroeid. Door het goede beleid van de afgelopen jaren zijn we gekomen, waar we zijn.

Startpagina
Naar boven
Vorige
Volgende Mail de redactie