| | | |  
VVA 75 jaar - jubileumboek Hoofdstuk 9

Bijzondere gebeurtenissen

Van de bestuurstafelWWW ARENDSKERKE.NL
Inhoudsopgave
1. Voorwoord Jan Loopik, voorzitter 10. Oud trainers
2. De eerste jaren van 's-Heer Arendskerke 11. Mijn jaren bij 's-Heer Arendskerke
3. Uit de oude doos 12. VVA, een echte Boerenclub
4. Van VV 's-Heer Hendrikskinderen naar
VV 's-Heer Arendskerke
13. VVA 75 jaar oud
5. Met z'n elven goed voor 211 doelpunten 14. Dames- en meisjesvoetbal
6. 60 jaar, waar is de tijd? 15. Zaalvoetbal in de jaren '90
7. 60 jaar lang voetbal op 's-H. Arendskerke 16. Accomodatie ZOEF
8. De voetbal in de jaren '70 17. Hoogtepunt: VVA naar de 2e klasse
9. De eerste jaren zaalvoetbal en
kersttoernooi
18. Zo ziet men 's-Heer Arendskerke

De eerste jaren zaalvoetbal en kersttoernooi
door Rinus Nagelkerke

In juni 1970 werd er op de jaarvergadering besloten deel te nemen aan de zaalcompetitie. Men begon in de 2e klasse onder leiding van coach Bram Wissekerke. Het was gelijk een succesvol seizoen want men eindigde een gedeelde eerste plaats met Lewedorpse Boys.

Op een carnavalsmaandag werd de beslissingwedstrijd gespeeld om het kampioenschap. In de allerlaatste seconde scoorde Ko Wisse met een prachtig schot (2-1) zodat het kampioenschap gevierd kon worden.

De volgende jaren waren de resultaten niet het allerbelangrijkste. Men had zelfs 2 groepen, één groep (de selectie) speelde op de dinsdag avond. De anderen mochten
op vrijdagavond aantreden.

Gezellige avonden moeten het zeker geweest zijn want vaak werd na afloop de Toreador aangedaan door de spelers en hun supporters.

In 1974 had men voor de eerste keer een echt zaalteam, toenmalige spelers waren:

Kees Beenhakker (De (S)pinne)
Thys Nagelkerke (De Onkreukbare)
Ko Minnaard (De Vliegende Vlo)
Rinus Nagelkerke (De Plakker)
Leo Nieuwenhuyze (De Ontembare)
Harry Weststrate (De Vreetzak)
Bram Wissekerke (De Kniekneus)
Peter de Koster (De Losse Blaar)
Ko Wisse (De Lange Trap)
Jan Traas (De Maandagspeler)
Niek Bouwman (De Schrik)
Kees van de Kreeke (De Deurdouwer)
Kees Eversdijk (De Schaar)
Jan Goedegebure (Papa Kojak)

Tijdens het seizoen kreeg men 9 penalties toegewezen. Eén van de sterspelers (De Onkreukbare) slaagde er als enige in een strafschop te benutten. Dit was niet zo verwonderlijk want hij had een week oefening “bie ‘t pakuus op ’t Endewege” achter de rug.

De doelman (de (S)pinne) groeide vaak tot grote hoogte, maar liet altijd wat over “voor de vrienden”. De resultaten waren wisselend maar gezelligheid vierde hoogtij, dit kon
De Schrik niet altijd waarderen.

De wisselproblemen werden goed opgelost door de coach. De belangstelling om te zaalvoetballen werd steeds groter. Sommige spelers moesten zelfs een jaar stage lopen.

De prestaties gingen steeds een belangrijkere rol spelen. Toch kwamen de minder getalenteerde spelers voldoende aan de bak Door de inbreng van o.a. Jacco Nieuwenhuyze en Gerard Cremers werd twee keer een kampioenschap binnengehaald in de eerste klasse.

Eén keer op een carnavalsavond waarna de hele spelersgroep met aanhang zich stortte in
het zwieren en zwaaien te ‘s Heerenhoek. Op het Zeeuws-kampioenschap was een 2e plaats het hoogst haalbare. Door een scheidsrechterlijke dwaling werd het kampioenschap gemist.

In deze jaren werden ook verschillende toernooien gewonnen waaronder het eigen toernooi voor de eerste keer. Het was ook de periode dat elke wedstrijd uitgebreid werd nagespeeld in de kantine. Eén keer werd er zelfs een weddenschap gewonnen van 150 pils van de spelers van Luctor. Kees van de Kreeke zal zich zeker deze avond nog heugen, want hij reed op zijn fiets pardoes in de sloot. Hij werd verblind door een
tegenligger.

Jongere spelers met nog meer prestatiedrang namen de plaats in van de ouderen. Steeds meer selectiespelers gingen in de zaal spelen. Met de trainers konden er altijd
goede afspraken gemaakt worden. Onder leiding van coach René Kloet is men er in geslaagd na een aantal jaren door te dringen tot de hoofdklasse in Zeeland.

Op dit moment is een middenmoot plaats het hoogst haalbare. Voor het volgende seizoen staat de deelname op de tocht. Zeven spelers hebben besloten om te stoppen. Het valt te betwijfelen of er het volgende seizoen nog een team van ‘s-Heer Arendskerke in de zaal speelt. Het zou jammer zijn dat dit hoofdstuk voor de vereniging gesloten wordt

Zaalvoetbaltoernooi
Op initiatief van trainer Gilles Sohier werd het eerste zaalvoetbaltournooi georganiseerd. Acht ploegen werden uitgenodigd o.a. Vlissingen, G.P.C. en Arnemuiden. Het eerste
toernooi werd gewonnen door Wolphaartsdijk dat Goes in de finale met 4-2-versloeg. Van sponsoring had men nog niet gehoord want de bekers werden door verschillende bedrijven beschikbaar gesteld.

Om verzekerd te zijn van voldoende deelnemers werd in het wedstrijdreglement opgenomen dat de baten ten goede kwamen aan de teams. Natuurlijk is er niet uitgekeerd want de inkomsten dekten de lasten, Toch werd dit reglementartikel de volgende jaren niet meer opgenomen.

Sponsoring
Het 2e jaar slaagde het organisatiecomité erin een sponsor aan te trekken. De Kon-ti-ki bar uit Heinkenszand had de primeur. Het organiseren was toen zander risico want
de prijzen waren gedekt. Na de Kon-ti-ki nam de Ouwe-Bakkerie van Huib Braamse het toernooi voor zijn rekening.

In deze periode werd er ook nog een keer onder primitieve omstandigheden in de
veilinghal gespeeld. Na Huib Braamse kwam Hans Elenbaas met Café de Pompe als hoofdsponsor. Het toernooi was ondertussen uitgegroeid tot 16 ploegen, zodat ook de sponsoring werd aangepast. Ook Café de Toelast uit Heinkenszand is een aantal jaren hoofdsponsor geweest met daarnaast Timmerbedrijf Beenhakker als subsponsor.

Via ons lid Frank Verwei kwamen we in contact met Zwaar Transport Zeeland uit Heinkenszand. ZLM verzekeringen uit Goes treedt de laatste jaren als hoofdsponsor op.

Ook zijn er nog een aantal kleine sponsors waaronder: Bloemisterij Wisse, Sportpunt Zeeland, PWG kleding en Fitex. Zonder sponsoring zou de organisatie van zo’n groot toernooi te veel risico’s inhouden.

Pers
De contacten met de pers waren de eerste jaren minimaal. Er bestond gewoon geen belangstelling voor. Naarmate het toernooi groter werd kwam de belangstelling vanzelf. De laatste jaren heeft ook Maximaal TV belangstelling. Omroep Zeeland zouden wij er ook graag bij betrekken.

Teams
In de eerste jaren werd er met 8 teams deelgenomen. De aftrap was altijd om negen uur. Sommige teams hebben in de loop der jaren moeite gehad om op tijd aanwezig te
zijn. Dit lag soms aan de weersomstandigheden. Nadat er een tweede sporthal was bijgekomen werd het toernooi uitgebreid tot 16 ploegen. Slechts een enkele keer zijn er problemen geweest om het toernooi voltallig te krijgen.

Twee jaar werd er met boarding gespeeld. De 8 deelnemende teams vonden dit geen succes, zodat de oude formule weer werd opgepakt. Nu denkt de evenementencommissie er over om het toernooi uit te breiden naar 20 teams. Dit heeft te maken met het feit, dat zich nieuwe verenigingen hebben aangemeld. De laatste jaren hebben we bijna dezelfde deelnemers. Wel is het jammer, dat Kloetinge niet meer deelneemt.

Organisatie
Vele jaren was er een aparte zaalvoetcommissie waarbij Rinus Nagelkerke een belangrijke rol speelde. Twee jaar hadden Peter de Koster en Kees Eversdijk de touwtjes in handen evenals Bram Kot. Op de achtergrond bleef Rinus wel aanwezig.

Toen de organisatoren wegvielen nam de evenementencommissie het over. Peter Kamstra werd “de man”. Volgens een strak schema werd en wordt alles geregeld. De laatste jaren heeft Adrie Schrijver het heft in handen. Het uitvoerende gedeelte is weer in handen van Rinus Nagelkerke en Peter de Koster. Het bestuur heeft weinig bemoeienis met het toernooi, dit wordt volledig overgelaten aan de commissie. Wel wil men steeds op de hoogte gehouden worden. Het kerstzaalvoetbaltoernooi is een visitekaart voor de vereniging.

Prijzen

De prijzen in de eerste toernooien waren bekers. Eén van de eerste toernooien moest er ’s morgens om half acht nog stickers geplakt worden. Toen éénmaal een hoofdsponsor
was gevonden, zorgde die voor de bekers. Maar naar mate het toernooi professioneler werd, kwamen er geld prijzen. Eerst voor de eerste acht in de einduitslag, maar tegenwoordig voor alle teams.

Scheidsrechters

De eerste jaren werden de scheidsrechters door het organisatiecomité benaderd. Dit kostte veel moeite. Toen scheidsrechter Toon Rooze uit Lewedorp deze taak op zich nam, was dit voor de organisatie een hele opluchting. Na Toon nam Krijn Wielemaker uit Vlissingen het stokje over. Vele jaren had Krijn de regie in handen. Nog steeds komt hij nog een kijkje nemen. De laatste jaren is Frank Saunier uit Goes de regisseur. Hij heeft een vast team, dat zonodig aangevuld wordt.

Meer kerstzaalvoetbal

Startpagina
Naar boven
Vorige
Volgende Mail de redactie