| | | |  
Southampton 2009 Uit de PZC - voor de reis

Op deze pagina
Bijzondere gebeurtenissenWWW ARENDSKERKE.NL


De moeilijke strijd van een emotioneel mens
door Barry van der Hooft, PZC, vrijdag 9 januari 2009

In Southampton en omstreken noemen ze het de ’Great Dutch Gamble’. Met de aanstelling van trainer Jan Poortvliet en hoofd jeugdopleiding Mark Wotte moesten de Saints de weg naar boven weer inslaan, maar vooralsnog is daar weinig van terechtgekomen. Southampton staat voorlaatste in het Championship, voorzitter Rupert Lowe ligt al maanden onder vuur, de schuldenlast loopt in de tientallen miljoenen en de hoofdtrainer heeft ook al de vraag gehad of hij niet beter op kan stappen. Jan Poortvliet heeft daar nog geen seconde over nagedacht. "Eens een winnaar, altijd een winnaar.”

Aan de rand van het veld is daar weer die glinstering in zijn ogen. Jan Poortvliet heeft hier nu al tientallen keren gestaan, maar als hij zijn bezoek het stadion laat zien, geniet hij bijna net zo intens als op de dag dat hij zijn contract tekende. Toen waren zijn ogen vochtig, nu is er een veelzeggende glimlach. "Prachtig hè?", stelt hij zelf de vraag. "Het is hier soms moeilijk werken, maar tegelijkertijd ook zó mooi."

Over zijn emoties tijdens zijn presentatie is veel gezegd en geschreven. Poortvliet kan er niet mee zitten. "Veel trainers durven hun ziel niet te laten zien. Waarom zou ik moeten proberen dat weg te steken? Zo ben ik nu eenmaal." Dat hij zich normaal gedraagt, heeft hem krediet bij de fans opgeleverd. Poortvliet maakt lange dagen op de club, woont met zijn vrouw en eenjarige zoontje Jan Junior in een eenvoudig appartement midden in de stad en loopt het liefst rond in een comfortabel trainingspak.

Hij werkt bij een club in financiële problemen, die vecht om in het Championship te blijven. Mooi voetbal uit de Hollandse School is leuk, maar punten zijn belangrijker. En dan is er nog die morele verplichting, die Poortvliet altijd voelt. "Ik wil de mensen niet teleurstellen. Dat had ik vroeger als voetballer en dat is nu nog steeds zo. Laatst zat er hier tegen Nottingham Forest tachtig man uit Arnemuiden op de tribune. We speelden de slechtste wedstrijd van het seizoen en verloren met 2-0. Na zo'n wedstrijd kan ik me dan echt ellendig voelen. Als er iemand is die wil winnen, ben ik het wel. Het kan hier heel hard zijn, ook voor mezelf. Je wilt graag meer en moet steeds verklaringen geven."

Hij wist waar hij aan begon, toen hij medio 2008 zijn handtekening zette. De uitdaging in het voetbalmaffe Engeland te werken was te mooi om te laten schieten. De teruggekeerde Rupert Lowe, die eerder al tien jaar voorzitter van Southampton was geweest, wilde met Poortvliet en Wotte een nieuwe start maken. The Saints moesten weer meetellen, alleen was er geen geld om goede, ervaren spelers binnen te halen of te houden. De spitsen Stern John, Grzegorz Rasiak en Marek Saganowski werden allemaal verhuurd, omdat hun salarissen te zwaar op de begroting drukten. Wat over is gebleven, is een selectie vol tieners en jonge twintigers, aangevuld met een paar routiniers.

Eén van de spelers uit die laatste groep is Jason Euell, een dikbetaalde aanvaller, die eerder voor Wimbledon en Charlton Athletic uitkwam. Tijdens de training valt al snel op dat hij weinig uitvoert. Poortvliet: "Hij zit op de bank en kan het maar moeilijk verkroppen dat hij is gepasseerd door een jong talent. Toen ik hier begon kon ik meteen zien dat er veel gebeurd is bij deze club. Bij veel oudere spelers was de motivatie ver te zoeken. Bij sommigen is dat nog steeds het geval. Maar de jonge gasten geven niet op. Ze knokken tot de laatste minuut en het voetbal wordt steeds beter."

In de uren na een wedstrijd heeft hij geregeld één van zijn dochters aan de lijn. Ze stelt dan vaak dezelfde vragen, vertelt Poortvliet. Goed gespeeld zeker, pa? Kansen gehad, maar weer niet gewonnen? "Ze was laatst hier bij een wedstrijd en heeft toen zelf kunnen zien dat we goed voetballen. Het klinkt raar, maar soms is het echt genieten geblazen. We hebben pas vijf keer gewonnen. Maar nu we iedere tegenstander hebben gehad weet ik dat we van iedereen hadden kunnen winnen. Het probleem is dat we heel moeilijk scoren en gemakkelijk goals weggeven. We hebben hier thuis een wedstrijd met 1-0 verloren, terwijl we zeven open kansen kregen. Tegen Watford misten we zelfs twee strafschoppen."

Het hoort volgens de trainer allemaal bij het proces waar Southampton middenin zit. "Wij zitten een klein stukje af van winnen. En we kunnen altijd terugvallen op het voetbal zelf. Ik las laatst in een verhaal dat Sir Alex Ferguson bij Manchester United drieënhalf jaar nodig heeft gehad voordat de successen begonnen. Als ik dan zie wat wij het afgelopen halfjaar hebben laten zien, kan ik niet eens ontevreden zijn. Neem Mario Been. Die zat vorig jaar rond deze tijd met zijn handen in het haar. Maar bij NEC hielden ze vertrouwen in hem. Moet je eens kijken waar die club nu staat. Louis van Gaal heeft bij AZ wat zaken bijgesteld en staat nu bovenaan. Er moet ergens iets beginnen, daar houd ik me maar aan vast."

Jan Poortvliet heeft de komende maanden daarom ook maar één doel: Southampton behouden voor het Championship. "We gaan meer wedstrijden winnen, dat weet ik zeker. Als we erin blijven neemt de kwaliteit van mijn selectie toe. Volgend seizoen zijn mijn spelers rijper. Ze kennen dan de tegenstanders en weten wat voetballen in het Championship inhoudt. In Nederland denken ze volgens mij dat het hier qua niveau vergelijkbaar is met de Luxemburgse competitie. Het is nu januari en we hebben 31 officiële wedstrijden gespeeld. Het wordt zwaar onderschat. Mounir El Hamdaoui heeft het hier niet gered. En als er Nederlandse spelers doorbreken zijn het vaak fysiek sterke verdedigers, zoals Glenn Loovens of Arjan de Zeeuw."

In de stad waar de Titanic in 1912 aan de eerste en meteen laatste reis begon, wordt het voor Jan Poortvliet nog een hels karwei om het vlaggenschip van de plaatselijke voetbaltrots op koers te krijgen.

,,Ik geef niet op. Eens een winnaar, altijd een winnaar. We moeten ook gewoon doorgaan, anders is het allemaal voor niets geweest. De komende weken spelen we tegen drie concurrenten. Als we een goede serie neerzetten, gaan we daarna meer wedstrijden winnen. Dat weet ik zeker. Omdat ik in de stad woon kom ik veel fans tegen. Tot nu toe is er maar één kwaad op me geworden, na de nederlaag tegen Nottingham Forest. Het was verschrikkelijk slecht, zei hij. Hij had nog gelijk ook."


'Ze nemen Jan niets kwalijk, omdat ze zien dat hij zijn best doet'
door Barry van der Hooft, PZC, vrijdag 9 januari 2009

SOUTHAMPTON - Er zijn soms momenten dat Jan Poortvliet twijfelt of hij alles in Southampton wel op de juiste manier aanpakt. "Dan geef ik hem een duw en zeg tegen hem dat hij goed bezig is", vertelt Dean Gorré. De oud-speler van onder meer Feyenoord, FC Groningen en Ajax woont al negen jaar in Engeland en is sinds een maand assistent van Poortvliet. "Jan moet vasthouden aan zijn lijn.

Gorré kende Poortvliet nog niet persoonlijk toen hij in de kustplaats arriveerde. "Het klikte meteen", zegt hij. "Jan zag gelijk: met jou kan ik goed werken. Hij is een gevoelsmens en een workaholic. Een fantastische vent, die ik af en toe moet afremmen."

De voormalige middenvelder, die in Engeland bij Huddersfield Town en Barnsley speelde, heeft ook al ondervonden dat Poortvliet zijn emoties niet wegstopt. "Laatst werd er voor een wedstrijd een minuut stilte gehouden voor een jonge supporter die was overleden. Toen de foto van die jongen op de beeldschermen in het stadion verscheen, moest hij huilen."

Het trio Nederlandse trainers bij Southampton wordt gecompleteerd door Mark Wotte. Hij is Academy Director bij Southampton, traint veel jeugdteams, maar staat ook geregeld naast Poortvliet op het veld. "We hebben in het seizoen 1995/1996 samen op de trainerscursus gezeten, maar daarna heb ik nooit met Jan gewerkt. Wij zijn tegenpolen, heel andere type trainers, maar vullen elkaar goed aan."

Zijn veldtrainingen zijn van een hoog niveau, vindt Wotte. "Ik heb Jan een keer pass- en trapoefeningen zien geven; dat had ik nog nooit gezien. En ik heb toch al met best wat trainers op het veld gestaan." Wotte hoop dat zijn landgenoot op korte termijn succes boekt. "Want dat gun ik hem echt, Jan is een geweldige gozer. Hij geeft spelers ontzettend veel vertrouwen en dat is heel belangrijk voor een jonge groep."

Ondanks de mindere resultaten kan Poortvliet nog steeds op steun van de fans rekenen. "Ze nemen hem niets kwalijk, omdat ze zien dat hij zijn best doet", weet Adam Leitch, journalist van de Daily Echo en vaste volger van de Saints. "De problemen die er nu zijn bij Southampton heeft Jan ook niet veroorzaakt. Dat hij bijvoorbeeld geen doelpuntenmaker heeft, is niet zijn schuld. De supporters zien dat er goed wordt gevoetbald en vinden hem een mooie kerel. Normaal, eerlijk en open. Dat is een groot verschil met Britse managers, die vooral heel zakelijk te werk gaan. Jan behandelt ook de journalisten heel menselijk, waar anderen het alleen maar zien als een onderdeel dat helaas bij het werk hoort."

Leitch verwacht dat de Nederlandse trainer de tijd krijgt om iets neer te zetten bij Southampton. "Als ze hem ontslaan komt er een andere trainer die met hetzelfde materiaal moet werken. Dan wordt het echt niet beter. Wat heeft het daarom voor zin hem weg te sturen? Er komen nu drie belangrijke wedstrijden aan, tegen directe concurrenten. Volgens mij kun we daarna al zeggen of Southampton erin blijft of niet."


Saints-fans blijven weg uit onvrede over beleid
PZC, vrijdag 9 januari 2009

SOUTHAMPTON - Tijdens het FA Cupduel met Manchester United (0-3) was het St. Mary's stadion van Southampton eindelijk weer eens uitverkocht.

Bijna 32.000 toeschouwers zaten er ruim een half jaar geleden óók, toen de Saints op de laatste speeldag van het seizoen 2007/2008 vochten voor lijfsbehoud. Dankzij een miraculeuze ontsnapping tegen Sheffield United (3-2-zege) bleef de club behouden voor het Championship.

Dit seizoen vallen de toeschouwersaantallen tegen. Eind oktober zaten er tegen Coventry City 14.226 fans op de tribune en daarmee bereikte Southampton destijds een dieptepunt. "Toch blijf ik me verbazen over hoe het voetbal hier leeft", zegt Jan Poortvliet. "Doncaster Rovers heeft met 11.000 toeschouwers de minste bezoekers maar dat komt omdat er niet meer in kunnen. Bij veel wedstrijden zitten er tussen de 15.000 en 30.000 toeschouwers. Tegen Reading zaten er hier laatst 20.000. Dat is mooi, maar we willen het stadion volkrijgen."

Poortvliet weet ook waarom veel fans wegblijven. "Veel mensen blijven weg uit onvrede over het beleid. Als je al jaren aan het kloten bent, haken er veel af. Toch hebben wij ook een grote groep trouwe supporters. Naar uitwedstrijden gaan er minimaal 1500 mee en als we bijvoorbeeld in Londen spelen zitten er 4000. Ik vind het iedere keer weer prachtig als ik dat zie."

Startpagina
Naar boven
Vorige
Volgende Mail de redactie