| | | |  
Southampton 2009 Uit de PZC - na de reis

Bijzondere gebeurtenissenWWW ARENDSKERKE.NL


Poortvliet gooit de handdoek
door Barry van der Hooft, PZC, zaterdag 24 januari 2009

MIDDELBURG/SOUTHAMPTON - Jan Poortvliet is gisteravond opgestapt als hoofdtrainer van Southampton. De 53-jarige Zeeuw stond onder zware druk na de thuisnederlaag van afgelopen zaterdag tegen Doncaster Rovers (1-2). Southampton bezet de voorlaatste plaats in het Championship en won slechts één thuiswedstrijd.

Jan Poortvliet (links) met Dean Gorré. De assistent-trainer blijft wel aan bij Southampton en zit vandaag in het uitduel met Norwich City naast Mark Wotte, die het overneemt van Poortvliet. foto Paul Collins

Mark Wotte zit vandaag als vervanger van Poortvliet op de bank bij het uitduel met Norwich City. Assistent-trainer Dean Gorré blijft ook aan bij Southampton. Poortvliet neemt het zijn twee landgenoten niet kwalijk dat ze zich niet solidair verklaarden. "Dean is een wereldgozer en kan hier nog veel leren", zei de opgestapte trainer. "Met Mark heb ik overleg gehad. Of hij neemt het over, of ze zetten een Engelsman op de bank. Dan mag Mark het van mij overnemen."

Poortvliet was sinds de zomer in dienst van Southampton. De club kampte met financiële problemen waardoor de selectie voor het overgrote deel uit jonge talenten bestond. Omdat de resultaten tegenvielen begonnen de fans zich meer en meer te roeren.

"Zaterdag hing er een heel agressieve sfeer in het stadion" , vertelde Poortvliet gisteravond. "Ik wist dat ik onder druk stond, maar het moet niet explosief worden. Al zitten ze op mijn nek, daar geef ik niks om. Maar het moet wel leuk blijven."

Volgens Poortvliet waren er binnen de voetbalclub verschillende kampen ontstaan. "Die zijn gecreëerd door de slechte resultaten van de afgelopen jaren en het wanbeleid dat is gevoerd. Kampen blijven bestaan en roeren zich. Veel fans richtten hun woede op voorzitter Rupert Lowe en veel mensen waren ook niet blij met een Nederlandse trainer. De fans reageren op wat ze horen en zien. Dat is prima, maar ik had geen zin meer om de Kop van Jut te zijn."

Over zijn eigen inbreng is Poortvliet duidelijk: "Het was een verschrikkelijk mooie uitdaging, maar ik wist ook dat de club problemen had. Ik heb er alles aan gedaan om het maximale eruit te halen. Toch verwachtten ze hier dat ik met minimale middelen kampioen zou worden. Dat is de grootste onzin die er is! De jonge spelers waren er nog niet klaar voor, ze konden het samen nog niet aan. De fans verwachtten wonderen van me, maar die waren er niet. Ik zag geen perspectief meer en dan moet je ermee ophouden."

Ondanks het abrupte einde van zijn Engelse avontuur kijkt Poortvliet er met warme gevoelens op terug. "Het was moeilijk hier, maar het smaakt wel naar meer. Je moet dit een keer meegemaakt hebben als trainer. Iedereen rond mij heeft er ook alles aan gedaan om er het beste van te maken. Ik heb geprobeerd te overleven, maar de sfeer van afgelopen zaterdag was de druppel. Soms kun je niet anders dan zo'n besluit te nemen. Want nogmaals, het moet wel leuk blijven."

Startpagina
Naar boven
Vorige
Volgende Mail de redactie