1e klasse Zwaluwen Jeugd Beker (1e fase) 2

YERSEKE
tel. 0113-404066

De uitwedstrijd tegen Yerseke stond op het programma; een team waartegen we in de afgelopen jaren alleen maar vriendschappelijk hebben gespeeld. Een jong team nog, maar dat zegt op Yese niks over de fysieke gesteldheid van de spelers. Daarvoor had ik dan ook bij voorbaat gewaarschuwd in de bespreking, waarin ik ook nog een lesje maatschappijleer had opgenomen. De trieste gebeurtenissen in Amsterdam, niet het verlies van Ajax, maar de gekkies die de hoofdingang bestormden én het schietincident uit Rotterdam aangegrepen om aan te geven dat plezier hebben in het leven heel erg belangrijk is. Vandaar dat ik ook niet echt boos was op degene die op vrijdagavond nog een feestje hadden gehad. Als ik het tenminste maar niet zou terugzien op het veld natuurlijk.

Damian en Kian hadden maar 1x getraind vanwege lichte blessures en vandaar dat zij op de bank begonnen. Ondanks de gedachten van vorige week over een ander wisselschema toch besloten om iedereen 1 kwartier wissel te laten zijn. Koen begon als linksback, verder geen verrassingen.

Yerseke begon fel aan de wedstrijd zoals ik al voorspeld had. Koen moest gelijk hard een duel om een bal ingaan om zelf niet geblesseerd te raken. Het was toch wel even pijnlijk geweest, maar gelukkig kon hij verder. Hij had wel wat moeite met het opendraaien naar zijn linker en Yese zag dat al snel en gaf vaak druk op hem. Na een minuut of 20 ging de Yese storm wat liggen en konden wij ons spelletje van de afgelopen wedstrijden op pakken. Veel speelde zich af tussen beide 16 meter gebieden dus zonder grote kansen. In de 28e minuut een diepe bal die Hans omhoog kopte, maar vervolgens niet meer wist waar deze was. De spits van Yese wel en die ging richting Siep. Met Hans in de achtervolging besloot de spits van randje 16 te schieten, maar de voet van Siep bracht redding. Wij kwamen niet veel verder dan dreigende momenten.
Timo steekt de bal op Jimi, maar die is net laat om op goal te kunnen schieten of een voorzet te kunnen geven.

Jelle passeert aan de rechterkant een keer zijn verdediger, maar krijgt, omdat niemand daarop rekende, geen hulp van zijn medespelers waarna zijn pass richting Stijn in de voeten van de tegenstander verdwijnt.
Een afvallende bal wordt door Koen, toen weer rechtsback, goed bij de 2e paal gelegd, maar Luca kon er net niet bij.
Een afstandschot van Timo gaat net over.
En zo gaan we met de brilstand de rust in.

In de rust aangegeven dat we net iets meer moeten doen zonder bal, want anders krijgen we geen kansen. Van het jagen van Yese zouden we waarschijnlijk niet veel last meer hebben, want dat hou je niet 90 minuten vol. 1 helft was al te lang. Dus doorgaan met wat we doen, maar net effe wat in een hoger tempo en zuiverder.

We probeerden dit zeker wel, maar de uitvoering was niet altijd even goed, zodat we tot de 16 best aardig voetbalden, maar dan wisten we het niet meer. Ik zal vast nog wel iets gemist hebben, maar ik schrijf pas de 65e minuut waarin Ivar de aanval opzet. Hij wacht in mijn ogen iets te lang met de bal langs de lijn op Sven te geven en kiest voor Stijn die alsnog Sven wegstuurt. Hij snijdt vanaf rechts naar binnen en besluit op goal te schieten. Daar stond een kleine keeper en die kon dus goed bij de laag ingeschoten bal.
Het spel van Yese werd wat harder en er volgden vele overtredingen, waar ze het dan zelf uiteraard niet mee eens waren. In de 73e minuut een corner voor Yese; de afvallende bal werd weer ingeschoten en belande bovenop de lat. Daar kwamen we goed weg. Even later een goede aanval van ons via Hans en Sven ging de bal naar Jimi die vanuit mijn positie had kunnen schieten, maar een voorzet gaf die niet bij Luca uitkwam. Dan maakt Kian hands op de middenlijn en de vrije trap wordt snel genomen. De bal valt over onze verdediging heen, maar Nick kan zijn been nog voor de schietende spits plaatsen, waardoor het slechts een corner wordt. Die levert niks op en we lijken weer een goede aanval op te zetten. Vanaf het middenveld wordt Luca ingespeeld op rand 16 en hij wil in 1x over zijn tegenstander doordraaien, maar doet dit iets te snel en krijgt de bal dus op zijn hak. Hierdoor kon de verdediger de bal snel vooruit plaatsen waar wij uit de organisatie zijn. De middenvelder geeft een diepe bal op de spits en hier gaat Nick net onder door, waardoor Koen in een 1 op 1 duel met de spits op de goal afgaat. Ik denk dat Koen nog even twijfelde om hem buiten de 16 aan te tikken en deed dat dus ook niet en dat gaf de spits genoeg ruimte om de bal onder de uitkomende Siep te plaatsen: 1-0 in de 79e minuut.

In de laatste 10 minuten probeerden wij te voetballen en Yese probeerde dit vooral te onderbreken. Slimme maar soms ook harde overtredingen op met name Sven werden alleen maar bestraft met een vrije trap. Schrijnend was dat spelers vanaf de bank riepen: “maak een nuttige overtreding” waarna Sven aan zijn shirt werd vastgepakt 10 meter over de middenlijn. Misschien was het niet elke keer dezelfde tegenstander, waardoor de scheidsrechter dit niet bestrafte met een 10 minuten tijdstraf. Hinderlijk was het wel en het onderbrak onze aanvalsdrift die wel telkens eindigde met een net niet balletje. Luca schermde de bal nog een keer goed af, maar kon de bal niet terugleggen op een van de middenvelders die nog veel te ver weg waren. Hans kreeg de bal nog wel een keer goed terug van Jimi, maar kreeg de tijd niet om de bal goed te leggen voor een schot.

En zo floot de scheidsrechter voor het einde. Weer een nipt verlies met bij vlagen best aardig spel. Nog 2 wedstrijden te gaan in deze bekerfase waarna we hopelijk nog wel in deze 1e klasse kunnen blijven, want ondanks de laatste plaats voelt dit toch anders dan afgelopen jaar.